V Prievidzi sa spustila zbierka na obnovu vzácnych sôch

16.10.2013 Prievidza

Mesto Prievidza aktívne pristupuje k záchrane kultúrneho dedičstva mesta. Zdroje na obnovu dvojice vzácnych kamenných exteriérových sôch, sv. Jána Nepomuckého a Panny Márie Immaculaty, ktoré sú v súčasnosti umiestnené pred piaristickým kostolom, sa snaží okrem podávania žiadostí o granty získať aj vyhlásením verejnej zbierky.
Dvojica vzácnych kamenných exteriérových sôch, sv. Jána Nepomuckého a Panny Márie Immaculaty, ktoré sú v súčasnosti umiestnené pred piaristickým kostolom, nemala do roku 2011 jednoznačného majiteľa. Mesto Prievidza sa ich ujalo, aby bol vlastnícky vzťah jednoznačný a bolo možné realizovať ich obnovu z projektov.
„Socha sv. Jána Nepomuckého z roku 1757 je v súčasnosti v dezolátnom stave a jej obnova je naliehavá. Socha Panny Márie Immaculaty je v štádiu spracovávania návrhu na vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku,“ hovorí primátorka mesta Katarína Macháčková.
V podávaní žiadostí o granty na záchranu sôch je samospráva aktívna. Tento rok napríklad mesto Prievidza požiadalo o grant Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, vďaka čomu získalo príspevok 1000 eur. Ten však poslúži len na prípravnú etapu reštaurovania sochy sv. Jána Nepomuckého. Je zrejmé, že takto získané finančné zdroje zatiaľ nie sú dostatočné na komplexnú obnovu sôch.
Rozhodli sa usporiadať zbierku
Obnova dvojice poškodených sôch bola vyčíslená na niekoľko desiatok tisíc eur. „Pre nedostatok finančných prostriedkov a finančnú náročnosť obnovy sôch sme sa rozhodli usporiadať verejnú zbierku. Vďaka nej môžu Prievidžania, ktorým na sochách záleží, dobrovoľne prispieť na ich obnovu. Verím, že aj takto sa nám podarí získať zdroje na obnovu týchto vzácnych diel,“ vysvetľuje primátorka mesta.
Zbierka potrvá až do júla budúceho roka. Prispieť je možné buď dobrovoľným príspevkom do uzamykateľných pokladničiek v mieste prvého kontaktu na Mestskom úrade v Prievidzi a na podujatiach organizovaných mestom Prievidza, alebo zaslaním dobrovoľnej sumy na osobitný účet verejnej zbierky: 3140229951/0200.
Výnos verejnej zbierky bude použitý výlučne na komplexnú obnovu exteriérových kamenných sôch sv. Jána Nepomuckého a Panny Márie Immaculaty v Prievidzi, ich odborného reštaurovania a zabezpečenie ďalších súvisiacich prác.
Svätý Ján Nepomucký bol pôvodne na námestí
Ešte začiatkom roka sa uskutočnilo rokovanie, ktorého predmetom bola komplexná obnova dvojice vzácnych sôch. Podľa informácií Krajského pamiatkového úradu Trenčín, ktoré jeho zamestnankyňa poskytla na rokovaní, bola socha sv. Jána Nepomuckého na súčasné miesto premiestnená v druhej tretine 20. storočia z jej pôvodného umiestnenia na Námestí slobody.
Keďže nedávna rekonštrukcia námestia pred piaristickým kostolom bola financovaná z eurofondov, je nutné dodržať podmienku nezasahovať do realizovaného projektu po dobu 5 rokov. Nie je preto možné sochu sv. Jána Nepomuckého presúvať na pôvodné miesto minimálne do roku 2017. Účastníci rokovania sa zhodli, že tento čas je možné využiť na prípravné práce súvisiace s obnovou a komplexným reštaurovaním.
 
 
Mgr. Michal Ďureje
hovorca mesta
 

Vyberte región